top of page

Özel Güvenlik Görevlilerinin Dinlenmesi ve Beklemeleri İçin Tahsis Edilen Yerler İşyeri Sayılır mı?

SİRKÜLER

Tarih : 25.04.2015

Sıra No : 2015/23

Konu : Hizmet Verilen Kurumlarca Özel Güvenlik Görevlilerinin Dinlenmesi ve/veya Beklemeleri İçin Tahsis Edilen Yerler İşyeri Sayılır Mı?

Günümüzde özel güvenlik hizmetleri hemen her sektörde yoğun olarak kabul görmektedir. Örneğin, kamu kurum ve kuruluşları, alışveriş merkezleri, bankalar, sağlık kurum ve kuruluşları yoğun olarak özel güvenlik hizmetlerinden yararlanmaktadır. Özel güvenlik hizmetini satın alan kurum kuruluşlar güvenlik görevlilerinin dinlenmesi ve/veya beklemesi için oda ve/veya başka bir yer tahsis etmektedirler. Uygulamada, özel güvenlik hizmetini satın alan kurum kuruluşlar tarafından güvenlik görevlilerinin dinlenmesi ve/veya beklemesi için tahsis edilen yerlerin Vergi Usul Kanununa göre işyeri sayılıp sayılmayacağı hususunda tereddütlerle karşılaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanununun 156. maddesinde iş yerinin tanımı yapılmıştır. Söz konusu maddede ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yerinin; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yer olduğu hükme bağlanmıştır.

Mükelleflerin ticari, sınai ve zirai faaliyetlerini sürdürdükleri yerlerin işyeri özelliğini taşıyabilmesi için bu yerlerin;

- Faaliyetin icrasına tahsis edilmesi veya

- Faaliyetin icra edildiği "yer" olma özelliğini taşıması

şart ve gereklidir.

Buna göre, özel güvenlik hizmetleri gibi üçüncü kişi, kurum veya kuruluşlar nezdinde yürütülen faaliyetlerin;

- Bir ofis, büro vb. yerlerden idare edildiği durumlarda, söz konusu yerlerin işyeri olarak kabulü,

- İşlerin doğrudan sevk ve idare edilmediği, hizmetin daha etkin ve verimli sunulmasını sağlamak amacıyla hizmet sunan personele dinlenmeleri ve beklemeleri için tahsis edilen yerlerin işyeri olarak kabul edilmemesi

gerekmektedir. Özel güvenlik hizmetleri gibi üçüncü kişi, kurum veya kuruluşlar nezdinde yürütülen faaliyetlerde iş yeri ölçütünün karinesi, işin tahsis edilen yerlerden idare edilip edilmediğidir.

Dolayısıyla, güvenlik hizmeti verilen kişi, kurum ve kuruluşların güvenlik şirketlerine bağlı güvenlik görevlilerinin dinlenmesi ve/veya beklemesi için tahsis ettikleri yerler,

- Güvenlik şirketlerinin işlerinin sevk ve idare edildiği ofis, büro vb. şekillerde kullanılmaması,

- Güvenlik şirketinin işlerinin yürütüldüğü kanuni veya iş merkezi veyahut da şube vasfını taşımaması

şartıyla, vergi uygulamaları bakımından "işyeri" olarak kabul edilmemektedir.

Konu hakkında Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelgede de,

"Güvenlik hizmeti verilen kişi, kurum ve kuruluşların şirketinize bağlı güvenlik görevlilerinin dinlenmesi ve/veya beklemesi için tahsis ettiği yerlerin, şirketinizin işlerinin sevk ve idare edildiği ofis, büro vb. şekillerde kullanılmaması, şirketinizin işlerinin yürütüldüğü kanuni veya iş merkezi veyahut da şube vasfını taşımaması kaydıyla, Vergi Usul Kanununun 156 ncı maddesi kapsamında "işyeri" olarak değerlendirilemeyeceği tabiidir."

şeklinde idari görüş bildirilmiştir. (MB. GİB. İstanbul VDB.nin 25/07/2012 tarihli ve B.07.1.GİB.0.06.29-019.01.13-2290 sayılı özelgesi)

Saygılarımla.

Abdullah TOLU

Yeminli Mali Müşavir

TOLUEN YMM DENETİM VE DANIŞMANLIK

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page