top of page

Yıllık Ücretli İzinlerde, Tarafların Anlaşması Şartıyla İstenildiği Kadar Bölünüp Kullanılabilecek!

Bilindiği üzere, 26 Nisan 2016 tarihli ve 29695 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6704 sayılı Torba Kanunun 16. maddesiyle, 4857 sayılı İş Kanunu’nun Yıllık ücretli iznin uygulanması başlıklı 56 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

Ancak, 4857 sayılı İş Kanunun "Yıllık Ücretli İzin Hakkı ve İzin Süreleri" başlıklı 53 üncü maddesinde öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir.”

Yapılan değişikliğin daha iyi anlaşılabilmesi bakımından, yıllık ücretli izin hakkı ve izin sürelerinin düzenlendiği 53. madde hükmü aşağıdadır:

"İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara 20 günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden,

Az olamaz.

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

Yıllık izin süreleri  iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir."

Yukarıda yer alan açıklamalar ve kanuni düzenlemelerin incelenmesinden de fark edileceği üzere, 6704 sayılı Torba Kanunla yapılan düzenlemeden önce, yıllık ücretli izin hakları en çok üçe bölünebiliyordu. Yapılan değişiklikle, hak edilen yıllık izin süresinin bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere, kalan kısmı tarafların anlaşması halinde, istenildiği şekilde bölümler halinde kullanılabilecekti. Yapılan bu düzenleme, 26 Nisan 2016 tarihindenitibaren yürürlüğe girmiştir. 2016 yılı yıllık ücretli izin hakları yeni düzenlemeye göre kullanılabilecektir.

Saygılarımla.

Abdullah TOLU

Yeminli Mali Müşavir

TOLUEN YMM DENETİM VE DANIŞMANLIK

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page