top of page

Yasal Düzenlemeler Tamam, E-Tebligat ve E-Yoklama Başlıyor !

SİRKÜLER

Tarih : 17.04.2015

Sıra No : 2015/20

Konu : Yasal Düzenlemeler Tamam, E-Tebligat ve E-Yoklama Başlıyor !

6637 sayılı Kanunla yapılan ve 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren söz konusu düzenlemeler aynen aşağıdadır:

1) 6637 sayılı Kanunun 5. maddesi ile Vergi Usul Kanununun 107/A maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır."

Elektronik ortamda Tebliğ olayı Vergi Usul Kanununa 6009 sayılı Kanunla eklenen ve 1 Ağustos 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 107/A maddesinde düzenlenmiştir. Ancak, söz konusu hükümde, tebligatın ne zaman yapılmış sayılacağı konusunda bir düzenleme bulunmamaktaydı. Elektronik tebligatta tebliğin yapılmış sayılacağı tarihin tespiti başta idari başvuru, dava açma, ödeme vb. sürelerin hesabı açısından büyük önem taşımaktadır.

6637 sayılı Kanunla yapılan söz konusu düzenlemede, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre elektronik ortamda yapılacak tebligatların muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağı hükme bağlanarak, başvuru, dava açma, ödeme vb. sürelerin hesabı konusunda yaşanan belirsizlikler giderilmiş, olay daha net hale getirilmiş, bu konuda yaşanması muhtemel ihtilaflar önlenmiştir.

Peki sistem nasıl işleyecek? Yetkililerden aldığımız bilgiye göre sistem şu şekilde işleyecek: "İnternet Vergi Dairesi içinde her mükellefin bir hesabı olacak ve tebligatlar sistem üzerinden bu hesaba ulaştırılacak. Bu hesaba bir tebligat yapıldığında, mükellefin sisteme kayıtlı cep telefonuna ve e-mail adresine de bir bildirim gidecek, mükellefler sistem üzerinden kendilerine gelen tebligattan bu şekilde haberdar olacaklar. Mükellefler, tebligata baktığı zaman GİB'in bundan otomatik haberi olacak ve böylece tebligatın kişiye iletildiğinden emin olunacak. Ayrıca, mükellef buraya baksın veya bakmasın, tebligat, mükellefin elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak. Mükellefin tebligatı okuyup okumaması, tebligatın yapılmış sayılmasını engellemeyecek. E-Tebligat uygulaması ile gönderimlerle ilgili her aşama kayıt altına alınacağından, GİB ve mükellef açısından ispat yükümlülüğü de kolaylaşacak. Bu şekilde tebligat yapamama olayı da ortadan kalkmış olacak."

2) 6637 sayılı Kanunun 6. maddesi ile, Vergi Usul Kanununa 132. maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki 132/A maddesi eklenmiştir.

"Elektronik yoklama

MADDE 132/A - Yoklama neticeleri, yoklama yerinde bu Kanunun 131 inci maddesinde yer alan yoklama fişi ile aynı mahiyette olan, elektronik ortamda tanzim olunan "yoklama fişi" ile de kayıt altına alınabilir. Bu fiş, nezdinde yoklama yapılan veya yetkilisi tarafından elektronik imza araçlarıyla imzalanır. Yoklama fişinin elektronik imza araçlarıyla imzalanmaması durumunda yoklama fişini temsil eden ve yoklama fiş muhteviyatının değiştirilemeyeceğini güvence altına alan benzersiz bir kodun üzerine yazıldığı bir form imzalanır.

Maliye Bakanlığı elektronik ortamda kayıt altına alınan yoklama fişleri ile birinci fıkrada belirtilen formların şekil ve muhteviyatını tespit etmeye, bunların şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları konulmak suretiyle imzalanması usul ve esaslarını belirlemeye, bunları internet de dâhil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında ilgili kişilere göndermeye ve elektronik ortamda yürütülecek yoklama faaliyetlerine ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir."

Yapılan bu düzenlemeyle, teknolojinin sunduğu imkanlar kullanılarak yoklama faaliyetlerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde yerine getirilmesi, oluşturulacak  Elektronik Yoklama Sistemi (e-yoklama) ile her türlü uyumsuzluk durumuna hızlı ve etkili bir şekilde müdahale imkanı sağlanması, mükellefe ait istenilen bilgilere her noktadan anlık olarak ulaşılabilmesi ve daha etkin bir yoklama sistemi oluşturulması, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi daha etkin kılmak amaçlanmaktadır.  Bu sistemde, elektronik yoklama faaliyetinde kayıt altına alınan bilgiler elektronik imza veya mobil imza seçeneklerinden biri ile imzalanabilecektir. Ancak, elektronik ve mobil imza kullanımının henüz yaygınlaşmamış olması nedeniyle elektronik ortamda yapılan yoklama fişinin yoklama fişini temsil eden ve fiş muhteviyatının değiştirilemeyeceğini güvence altına alan benzersiz bir kodun üzerine yazıldığı bir form ıslak imza ile imzalanacaktır.

Öte yandan, söz konusu maddeyle, elektronik ortamda kayıt altına alınan yoklama fişleri ile birinci fıkrada belirtilen formların şekil ve muhteviyatını tespit etmeye, bunların şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları konulmak suretiyle imzalanması usul ve esaslarını belirlemeye, bunları internet de dâhil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında ilgili kişilere göndermeye ve elektronik ortamda yürütülecek yoklama faaliyetlerine ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

Her iki uygulamayı da olumlu bulduğumuzu ayrıca belirtmek istiyoruz.

Saygılarımla.

Abdullah TOLU

Yeminli Mali Müşavir

TOLUEN YMM DENETİM VE DANIŞMANLIK

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page