top of page

Korona Virüs Salgını ile Mücadele İçin Alınan 100 milyar liralık “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’

Korona Virüs Salgını ile Mücadele Eşgüdüm Toplantısının ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adı verilen bir paketle KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setinin devreye alındığını açıkladı.

Peki, açıklanan 100 milyar liralık “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde neler var? İşte detaylar:

1- Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6 ay ertelenecektir

2- Konaklama Vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacaktır.

3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecektir.

4-  İç havayolu taşımacılığında KDV oranı 3 ay süreyle yüzde 18’den yüzde 1’e indirilecektir.

5- Kovid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde ilave finansman desteği sağlanacaktır.

6-  İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecektir.

7-  Bu dönemde islerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecektir.

8-  Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecektir.

9- Vatandaşlar için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketlerinin devreye alınması teşvik edilecektir.

10-  500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartılacak yani asgari peşinat yüzde 10’a düşürülecektir.

11-  Koronavirüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notunun düşülmesi sağlanacaktır.

12-  Asgari ücret desteği devam edecektir.

13-  Mevzuattaki esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hâle getirilecektir.

14-  Kısa çalışma ödeneği devreye alınacaktır. Bu uygulamadan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak veya hızlandırılacaktır.

15-  En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükseltilecektir.

16-  Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı başında ödenecektir.

17-  Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılacaktır.

18-  İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkartılacaktır.

19-  Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılar için sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programı devreye alınacaktır.

20- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlenen önceliklere göre alternatif kanalar geliştirilecektir.

İncelenmesinden de fark edileceği üzere, düzenlemelerin çoğunun tam olarak anlaşılabilmesi ve netleştirilebilmesi için ikincil düzenlemelerinin yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Örneğin, Mart ayı içerinde verilmesi gereken KDV muhtasar ve SGK bildirimleri ne olacak? Belirlenen sektörler için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerinin 6 ay erteleneceği belirtiliyor ancak bu ayların beyan ve bildirimlerinin verilip verilmeyeceği beli değil? Perakende sektöründen ne anlaşılması gerekiyor? vs.

Saygılarımla.

Abdullah TOLU

Yeminli Mali Müşavir

TOLUEN YMM DENETİM VE DANIŞMANLIK


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nace Kodu İtirazlarına İlişkin Genelge Yayınlandı

Mücbir sebep kapsamında yapılacak Vergi ve SGK prim ertelemelerine ilişkin olmak üzere, kapsama ana faaliyet konusu itibariyle girmeyen mükelleflerin Nace Kodu itirazlarına ilişkin iş ve işlemlerin ne

bottom of page